Nejdůležitější věc pro svět Korowai jsem si nechal na konec. Ságo. Tolik se mi do něj nechce. Ságovník je stromem života. Pro jeho označení mají Korowai jedenáct různých slov! Palma Metroxylon sagu je nejstarší zdroj potravy a hlavní plodina nížin. Nová Guinea je původní domov sága s největší jeho plochou na světě. Sklizeň je ze všech plodin nejméně pracná, palmy se nemusí sbírat, není třeba se o ně starat, v močálech roste ve shlucích. Teprve za tři roky vzniká kmen se škrobem na růst květu, který ohlašuje smrt palmy. U Korowajů nepřijde nic nazmar. Kůra je dobrá na podlahu, listy slouží jako stěny chýší i došky střechy. Trny jsou oblíbené šperky, které trčí z dírek nosu. Lahůdky křehkých výhonků nadělují nejjednodušší kalorie. Ve starých palmách se usazují ságoví červi. Nosorožík, tank mezi brouky, klade svá vajíčka do kmene a jeho larvy jsou ceněnou pochoutkou (bílkovinovou). Pro obřadní účely se porazí mladá palma, nadělají se do ní díry a nechá se jako inkubátor pro larvy brouků. Za měsíc se sbírají tlusté larvy. Jí se syrové nebo zapečené v plackách ze ságové mouky. Larvy jsou delikatesou, základem každé obřadní hostiny. Sklizeň sága je jednoduchá, nádoby i naběračky se zhotoví na místě. Muži porazí strom, oklestí velké trny a odstraní kůru, aby se dostali ke dřeni. Ta se rozmělní, protlačuje sítem z listí a vymývá ve vodě, ženy dělají ze ságových listů koryta. Usazením se odděluje škrob, těžší ságo klesá na dno. Bílý nebo růžový škrob plní košíky ze ságových listů. Získat metrák škrobu trvá rodině asi dva nebo tři dny. Škrob se brzy kazí a dostává kysele mléčný zápach, proto se někdy skladuje pod vodou.

V západních oblastech si dávají s úpravou sága práci. Ságová hmota se plní do dutin rákosu i bambusů, kde se nechá dozrát jako zásobárna na horší období. Ságo se připravuje na mnoho způsobů. S horkou vodou se jí jako lepkavá kaše. Při pečení v ságových nebo banánových listech jsou přísadami rybičky a drcená semena. Ságové těsto se míchá s pochoutkami ještěrek a mravenců, celý “sendvič” se opéká. Naše skromná brambora s přehledem ságo zastíní. Korowajové by se jej ale nevzdali o nic snadněji než my knedlíků, Francouzi baget nebo Javánci rýže. Bez měkké dřeně by pomřeli hlady.